Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Cerbului a fost descoperita si descrisa sub acest nume de E. Balogh (1940). Alexandrina si St. Negrea au efectuat primele cercetari biospeologice (publicate în 1971, 1972).
Situata in raza satului Iabalcea (com. Carasova, jud. Caras-Severin). Este sapata in Dealul Navesu Mare, avand deschiderea in versantul drept, abrupt, al Cheilor Carasului, la 504 m altitudine si 115 m diferenta de nivel fata de rau. De la Pestera Popovat traseul continua inaintarea pe terasamentul parasit al fostei linii ferate inguste circa 320 m, apoi se urca direct 81 m, fara abatere pe versantul impadurit cu fag si alte esente. Dupa un grohotis cu bolovani inverziti de muschi se ajunge la baza unui cleant in care se deschide pestera.
Pestera mijlocie (223 m), orizontal-ascendenta, fosila, aflata intr-un grad inaintat de evolutie. A fost creata de apa de infiltratie pe fisuri tectonice in calcarele barremian-aptiene, fara incluziuni de silex. Pestera se compune din doua galerii principale, legate printr-o galerie intermediara. Capatul galeriei mai lungi se lateste intr-o sala in panta. Daca galeria de la intrare prezinta o fisura tectonica vizibila, restul galeriilor par a fi dezvoltate restul galeriilor par a fi dezvoltate in calcare masive, fara urme de stratificatie sau de fisuri.
In Sala Finala se gasesc multe blocuri de calcar prabusite si cimentate prin concretionare, stalagmite si coloane. Peretii si plafonul pesterii sunt in buna parte acoperiti de crusta stalagmitica. Exista, mai ales în sala, stalactite, scurgeri proeminente, candelabre, odontolite, stalactite fistuloase etc. Unele portiuni prezinta hieroglife de coroziune.
Pestera calda (7,5-l0°C în iulie-septembrie, in Sala Finala), foarte umeda (98—100%), parcursa de curenti de aer normali.
Fauna parietala este extrem de bogata in diptere care patrund vara pana la inceputul Salii Finale (Limonia nubeculosa, Tarnaria fenestralis si Eccoptomera emarginata).
Guanoul vechi, afanat si aproape uscat, contine acarieni si colembole. Din sapaturi s-au scos oase de Ursus spelaeus precum si dovezi de locuire a omului din epoca bronzului si din evul mediu (piese aurigna-ciene, musteriene).
Conditii de vizitare: Pestera neocrotita, neamenajata si practic nevizitata. Daca gasiti pe cineva sa va indrume pentru a ajunge la ea se poate vizita intr-o jumătate de ora, fiind nevoie doar de un mijloc de iluminare.
Pestera Cerbului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Cerbului
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Carasova
Coordonate GPS: 45.218808,21.914978
Istoric: Dupa spusele locuitorilor satului Iabalcea numele i se trage de la o epidemie de ciuma care a provocat moartea oilor si a caprelor adapostite in pestera.
Localizare si cale de acces: Pester
Cheile Carasului sunt situate in muntii Aninei, intre confluenta paraului Comarnic cu Carasul, comuna Carasova. Acestea se intind pe 19 km - nu pot fi strabatuti decat 10 km, dar este de ajuns ca sa l
Pestera de sub Cetate II se afla situata in apropiere de Pestera Liliecilor. Pestera este sapata in versantul drept al Cheilor Carasului la 6 m deasupra raului (230 m altitudine). Drumul catre pestera
Pestera Comarnic se remarca prin salile ei monumentale si grandoarea formatiunulor stalagmitice, lipsa electricitatii oferindu-i un farmec aparte.
Pestera Comarnic este situata in bazinul hidrocars
Cetatea Carasova se afla in localitatea Carasova, judetul Caras-Severin, ocupand portiunea cea mai inalta a dealului Grad.
Prima atestare documentara a cetatii este din anul 1323, cand aceasta si cea
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.