Cunoscuta din timpuri mai vechi de localnicii de la Casa de Piatra, pestera a fost cercetata in 1972 de V. Craciun, Gh. Racovita si I. Viehmann, care au parcurs etajul superior. Etajul inferior (cu lacuri) a fost explorat in 1974 de catre Eleonora si Liviu Valenas, care au si executat harta pesterii.
Localizare si cale de acces. Pestera Oilor este situata in Piatra Ghitelarului, abrupt stincos ce domina la vest micul catun Casa de Piatra. Se ajunge la pestera din comuna Girda pe drumul carosabil de pe Valea Girda Seaca, lung de 12 km, pina la Casa de Piatra.
Pestera fosila avind o lungime totala de 545 m, constituita din doua etaje distincte. Intrarea (1080 m alt.) este relativ mare (5/6 m), situata la baza unui perete inalt de 70 in. Etajul superior, corespunzator galeriei de acces (lung de 94 ni), se prezinta sub forma unei galerii descendente larga de 4 - 9 m si inalta de 3 - 4 m. In portiunea inferioara o serie de galerii laterale, uneori pe fata de strat, asigura o larga comunicare cu etajul inferior. Principala comunicare se realizeaza insa direct prin etajul superior, care coboara printr-o panta de 30° imbracata in mondmilch.
Etajul inferior, mai complet si mai lung, urmeza un traseu paralel cu etajul superior si rectiliniu in continuarea acestuia. Ramura ce se dezvolta in prelungirea etajului superior este ocupata de apele unui lac lung de peste 70 m si adinc de 2-4 m. Tavanul coboara in curind pina la 50 cm de la suprafata apei, formind un sifon deschis. Dupa acest sifon, lacul se inscrie sinuos printre peretii galeriei, fiind barat dupa 40 m de un mic zid de concretiuni. Dincolo de acest baraj, lacul continua inca 30 m printr-o galerie ce se largeste pina la 10 m, impodobita de formatiuni parietale, stalactite si stalagmite. Parcursul ia brusc sfirsit in fata unui perete vertical ce coboara sub oglinda apei.
Ramura etajului inferior ce se dezvolta spre intrare, paralel cu etajul superior, este ocupata si ea de apele unui lac lung de 18 m si adinc de 2m. Dupa urcusul si coborisul unui tobogan cu mondmilch urmeaza o noua portiune orizontala, portiune unde etajul inferior, facind un cot brusc spre est, trece pe sub etajul superior.
In fine, dupa un coboris vertical de 4 m se ajunge in Sala Domului (21/8 m), acoperita in parte de apele unui lac, feeric impodobita cu gururi si alte concretiuni. In peretele estic al salii se afla frumoase lapiezuri subterane. Spre sud-est se ramifica o galerie rectilinie lunga de 40 m, ocupata partial de apele lacului ce se prelungeste clin Sala Domului. Capatul acestei galerii constituie punctul cel mai coborit din pestera (alt. 1047 m).
Pestera Oilor este un vechi ponor, azi inactiv, al Vaii Girdisoara, dupa cum reiese in mod cert din analiza petrografica a aluviunilor (cuartite, gresii si microconglomerate bine rulate), care provin din banda de roci liasice pe care Girdisoara o strabate la nord de Casa de Piatra.
Conditii de vizitare. Pestera dificila; pentru vizitarea ei sint necesare o barca pneumatica, o cordelina de 40 m, cizme de cauciuc si mijloace de iluminare.
Pestera Oilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Oilor
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Garda