Manastirea Sambata de Sus este reprezentata de un asezamant monahal de calugari, aflat pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras. A fost atestat documentar in anul 1654, cand satul Sambata de Sus intra in posesia lui Preda Brancoveanu.
Initial, aici exista o biserica de lemn cu hram dublu (Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii), construita in anul 1657. Ulterior, intre anii 1696-1707, din initiativa domnitorului Constantin Brancoveanu, s-a construit o biserica zidita pentru calugarii sihastri din zona.
Picturile cu care a fost decorata biserica au fost executate in anul 1766. In noua biserica a functionat o scoala de gramatici, un atelier de picture in fresco si o tipografie.
In anul 1785, biserica a fost daramata de generalul habsburgic Preiss, dupa multe incercari in care a rezistat atacurilor. Biserica a fost sfintita pentru a doua oara in anul 1946, sub al doilea ctitor, Prea Sfintitul Dr. Nicolae Balan, in timpul regelui Mihai I, al carui portret a fost asezat in interiorul bisericii.
Manastirea Brancoveanu apartine stilului brancovenesc, cu planul in forma de cruce, divizat in altar, naos, pronaos si pridvor.
O mare parte din picturile anterioare au fost pastrate pana astazi. Pictura din exterior, chenarele decorative ale usilor si ferestrelor, pilastrii sculptati si panourile de piatra traforata din pridvorul bisericii au dat un aspect unic acestei constructii. Cea mai veche componenta a manastirii este fantana Izvorul Tamaduirii, ce dateaza din secolul al XIV-lea.
Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Sambata de Sus
, la pensiunile si vilele din apropiere.