Manastirea Sapanta-Peri este situata pe malul raului Tisa, in apropierea granitei cu Ucraina. A fost construita in amintirea vechii manastiri Peri, distrusa in anul 1761 de catre trupele generalului austriac Bukow, deoarece romanii refuzau sa treaca la catolicism. Aceeasi soarta au avut-o mai multe manastiri din Maramures, cand au fost modificate granitele Romaniei (dupa Al Doilea Razboi Mondial), iar tara noastra a pierdut o mare parte din terioriul sau, inclusiv cetateni care s-au trezit nevoiti sa traiasca intr-o tara straina.
Lucrarile de constructie ale Manastirii Sapanta-Peri au fost demarate in anul 1996, fiind finalizate in anul 2004.
Lacasul de cult poarta hramul "Sfantul Mihail si Gavril". Arhitectura manastirii este specifica bisericilor de lemn maramuresene, cu unele caracteristici deosebite: pridvor in forma pentagonala, demisol siun etaj in trei trepte ce ajunge la inaltimea de 56 m.
Acoperisul inalt are in varf o cruce de fier, lunga de 7 m, cu greutatea de 400 kg.
Manastirea Sapanta-Peri face parte din circuitul turistic religios maramuresean, alaturi de manastirile Rohia, Barsana si Moisei, fiind vizitata de toti turistii care viziteaza Cimitirul Vesel de la Sapanta.
Manastirea Sapanta-Peri este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Sapanta
, la pensiunile si vilele din apropiere.