Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este o lecţie dură de istorie învăţată în câteva minute. Muzeul Holocaustului a fost înfiinţat după Revoluţie în vechea sinagogă evreiască din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. Localitatea se află la vreo 30 de kilometri de Zalău şi i se mai spune oraşul de sub Măgura, graţie dealului Măgura din apropiere.
Biserica evreiască din oraş şi-a pierdut prima funcţiune şi acum găzduieşte un muzeu unicat în nordul Transilvaniei. Sinagoga a fost construită la finalul secolului XIX şi se află chiar în centrul Şimleului, lângă sediul Primăriei.
În 2005, în sinagogă a fost înfiinţat acest muzeu. Mulţi istorici şi turişti români şi străini şi-au făcut drum prin acest orăşel graţie muzeului din sinagogă, unde pot fi martori ai istoriei locale, iar în faţa ochilor le sunt înfăţişate atrocităţile comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Dar de unde a venit ideea de a face acest muzeu în Şimleu Silvaniei? Totul are o explicaţie istorică: în 1944, mii de evrei din zona au fost închişi într-un ghetou din Sălaj, aflat la doar câţiva kilometri de oraşul de sub Măgura.
Localnicii povestesc că au auzit din bătrâni cum că aceşti evrei au fost înfometaţi, bătuţi şi chiar torturaţi ca să divulge autorităţilor unde şi-au pus la adăpost averile. Mulţi au fost chiar ucişi, iar alţii au ales să îşi curme singuri viaţa. Cei care au rezistat au fost trimişi la Auschwitz. Această pagină cruntă de istorie a determinat apariţia muzeului, la iniţiativa unor supravieţuitori şi a două asociaţii ale evreilor.
În vechiul templu, se află acum fotografii, hărţi, mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, documente vechi, dar şi obiecte de cult specifice unei sinagogi. Oriunde întorci privirea, vezi marşuri ale morţii şi lagăre de concentrare. De curând, a fost inaugurată o bibliotecă cu cărţi despre istoria evreilor, obţinute din donaţii. Acum acest muzeu al ororii a devenit practic un brand turistic pentru Şimleu Silvaniei.
Pentru vizitare nu există taxă de intrare şi muzeul este deschis zilnic între 10.00 şi 17.00 în timpul săptămânii şi de la 11.00 la 15.00 sâmbăta şi duminica.
Muzeul din Şimleu Silvaniei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul din Şimleu Silvaniei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Simleul Silvanei
Coordonate GPS: 47.135321,22.487624
Rezervatia Naturala Mlastina Baile de la Iaz se afla in comuna Plopis, judetul Salaj si se intinde pe o suprafata de 10 hectare.
Mlastina are o adancime maxima de 5 metri iar apele sale au importante
Rezervatia naturala Balta Cehei se afla in lunca larga a raului Crasna, la iesirea sa din defileul epigenetic ce incepe in partea de sud la Simleul Silvaniei si se inchide la nord la Uileacul Silvanie
Rezervatia Naturala Padurea Lapis se afla in zona turistica a Silvaniei, judetul Salaj si se intinde pe o suprafara de peste 400 de hectare, fiind cea mai intinsa arie naturala protejata a judetului.
Muzeul satului din Cizer se afla in localitatea Cizer, judetul Salaj si este o casa din secolul al XVIII lea, salvata in anul 1980 in scopul gazduirii unei colectii de exponate locale;
Istoricii sust
Manastirea Sfanta Treime din Bic se afla langa orasul Simleul Silvaniei, in judetul Salaj si este o manastire de maici.
Biserica de lemn dateaza din anul 1778 si a fost zugravita de celebrul pictor
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.