Teatrul National, cu cele doua sectii ale sale de limba romana si de limba maghiara, isi desfasoara activitatea intr-o cladire armonios integrata intr-un ansamblu arhitectonic modern, datand oficial din 1978.
Aspectul exterior este definit de o abordare modernista cu accente de monumentalitate ÅŸi grandoare. Suprafetele mari de zidarie alterneaza cu deschiderile de diferite forme ÅŸi dimensiuni ale ferestrelor. Primeaza, in general, gustul pentru formele unghiulare ÅŸi colturoase.
Fatada principala este orientata spre marea piata a carei spatiu a fost amenajat tot in cadrul proiectului de construire a teatrului. Pe latura stanga se afla turnul fostei biserici a franciscanilor care a ramas ne demolat, marcand locul unde in subteran se afla osuarul manastirii.
Urmeaza in continuare o fantana arteziana proiectata de Mac Constantinescu şi seria de statui reprezentand muzele, realizate de sculptorul Zagyva László. Grupul statuar Geneza, aflat pe latura dreapta este realizat de artistul plastic Kulcsár Béla, iar Scoica din fata teatrului, de Gavril Şerban.
In Targu-Mures mai functioneaza si Teatrul Studio, din cladirea Universitatii de Arta Teatrala - Str. Köteles Sámuel Nr. 6 si Teatrul pentru Copii si Tineret "Ariel" - str. Postei Nr. 2.
Teatrul National din Targu Mures este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Targu Mures
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.