Opera Nationala Romana din Timisoara

Opera Nationala Romana din Timisoara
Opera Nationala Romana din Timisoara vezi pe harta Opera Nationala Romana din Timisoaravezi pe harta

Informatii despre Opera Nationala Romana din Timisoara

Localizare: Banat > Timisoara Subcategorie: Opera

Opera Nationala Romana din Timisoara
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Timisoara a fost si este cel mai puternic centru cultural din vestul Romaniei. Asezarea geografica favorabila, la confluenta intre Europa centrala si cea de est ii confera Timisoarei o larga deschidere pe plan cultural. Situata la mai putin de 700 km distanta fata de 13 capitale europene, a avut de-a lungul timpului o conectare continua la valorile culturii europene. Populatia acestui spatiu multietnic si multicultural, apartinand diverselor etnii si confesiuni religioase, face din Timisoara un model de civilizatie europeana.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil "Renaissance". Dupa cel de-al doilea incendiu - 1920 - au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Inedit este faptul ca in aceasta cladire isi desfasoara activitatea in mod armonios patru institutii de arta - caz unic in lume: Opera Romana, Teatrul National "Mihai Eminescu", Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar "Csiky Gergely".

Incepand cu ultimul sfert al sec. XVIII-lea in Timisoara au avut loc in mod frecvent stagiuni de opera cu un repertoriu variat, cu nimic inferioare celor din marile orase europene, multe fiind prezentate aici la putin timp (4 ani) dupa premierele lor absolute. Astfel sub conducerea lui Bruno Walter sunt prezentate operele: "Trubadurul", "Cavalleria Rusticana", "Paiate", "Boema", "Barbierul din Sevilla", "Faust", "Fidelio", "Freischutz", "Ernani", etc.

Nevoia acuta simtita de timisoreni si dragostea lor pentru spectacolul de teatru liric au fost implinite intr-o anumita masura de Opera Romana din Cluj. Infiintata in 1920 aceasta s-a deplasat destul de des la Timisoara pentru ca, intre 1940 si 1945 in urma cedarii Ardealului prin Dictatul de la Viena sa-si desfasoare in refugiu activitatea in capitala Banatului, devenind Opera din Cluj - Timisoara, al carei director a fost numit compozitorul Sabin Dragoi.

Dupa plecarea Operei din Cluj in 1945 nu se putea imagina o Timisoara fara spectacole de opera. Dragostea si interesul timisorenilor pentru acest gen, se putea evalua dupa frecventa spectacolelor pe afise si dupa afluenta publicului. Astfel in anul 1920 ia fiinta Teatrul Liric de Opereta, condus de Maximilian si Leonard - printul operetei, care pentru un timp a suplinit golul lasat prin plecarea Operei Romane din Cluj. Putem spune ca Teatrul Liric de Opereta a fost ca un intermezzo intre Opera Romana din Cluj - Timisoara si Opera Romana de aceasta data din Timisoara, al carui act de intemeiere va fi decretul semnat de Regele Mihai I la 30 martie 1946.

Spectacolul inaugural al Operei Romane din Timisoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera "Aida" de G. Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de inalta tinuta artistica, un triumf al artei interpretative romanesti semnalat ca atare de periodicele vremii.

Stagiunea Operei Romane din Timisoara se desfasoara pe o perioada de 10 luni prezentand 100 de spectacole la sediu si in strainatate, cu o frecventa de 8-10 spectacole pe luna. Numarul de spectacole nu pare mare dar tinand cont de faptul ca indicele de utilizare a salii este de 45 % deoarece Opera Romana din Timisoara imparte scena de spectacole cu Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara este semnificativ, amintind aici montarea in ultimele doua stagiuni a 13 premiere in conditiile prezentate mai sus.

Demna de o premiera este evenimentul inregistrat la 23 iunie 1964 ca fiind PRIMA TRANSMISIUNE DE TELEVIZIUNE IN DIRECT A UNEI OPERE INTEGRALE, realizata de Radioteleviziunea Romana de atunci. Spectacolul difuzat a fost "Bal mascat" de G. Verdi.

Participari in cadrul festivalurilor nationale si internationale:
1971 - Wiener Fest Spiel, Austria;
1984 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1985 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1986 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1988 - Festivalul International "George Enescu", Bucuresti, prima participare a Operei Romane din Timisoara in cadrul acestui prestigios festival;
1990 - Primul Festival International al Dansului, India;
1991 - Festivalul de Opera, Locarno, Elvetia;
1992 - Festivalul de Opera si Balet, Iasi, editia a II-a,
1993 - Festivalul de Opera, Szeged, Ungaria

Festivaluri proprii sau in colaborare:
Festivalul International "Timisoara Muzicala", cu caracter anual;
Festivalul International al muzicii lui Johann Strauss, editia a II-a (7 - 14 septembrie 2003)

Turneele intreprinse in tara si strainatate de colectivul Opera Romana din Timisoara au intrunit atat aprecierea publicului cat si a criticii de specialitate din: fosta Iugoslavie, Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Olanda, Belgia, Elvetia, Spania, Portugalia si Qatar.

Adresa: Str. Marasesti nr.2, Timisoara, judetul Timis
Telefon: 0256433020
Fax: 0256190615
Email: ort@artelecom.net


Opera Nationala Romana din Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Opera Nationala Romana din Timisoara ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Timisoara

Coordonate GPS: 45.756247,21.225924




Vezi si alte obiective turistice din Timisoara

Teatrul de papusi Iulia prezinta saptamanal spectacole interactive pentru copii, adolescenti si tineri pentru orice varsta. Art-Club Iulia ofera si Cursuri de teatru, dans, desen, chitara, limba engl
Bastionul Maria Theresia din Timisoara este un monument istoric situat pe strada Hector din Timisoara. Edificiul a fost construit intre anii 1730-1735, in stil baroc, fiind cea mai mare bucata de zid
Sinagoga din Fabric este un lacas de cult evreiesc reprezentativ pentru orasul Timisoara, construit intre anii 1885-1889, in stil neo-maur. Numele ii provine de la cartierul in care a fost construita
Biserica Ordinului Calugaritelor de Notre Dame a fost construita in 1894, in stil neoromanic. Altarul principal a fost realizat de sculptorul tirolez Ferdinand Stufflesser. Biserica a deservit si de
Biserica romano-catolica din cartierul Josefin a fost construita in 1774, in stil baroc provincial. A fost grav avariata in perioada Revolutiei din 1848. In timpul lucrarilor de renovare au fost gasit


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site