Opera Nationala Romana din Cluj si-a deschis portile la 18 septembrie 1919, simultan cu Teatrul National si Conservatorul de Muzica. Pe 13 - 14 mai 1920 au fost puse pe scena 2 concerte simfonice conduse de dirijorul ceh Oskar Nebdal, inaugurarea oficiala fiind insa pe 25 mai 1920 cu opera Aida de Verdi.
Toate dificultatile inerente deschiderii unei astfel de institutii lirico-dramatice, cea mai veche din Romania, au fost depasite datorita mai multor personalitati culturale de renume, cum ar fi tenorul Constantin Pavel, care a fost si primul director al institutiei, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu si baritonul Dimitrie Popovici-Bayreuth.
Dupa Dictatul de la Viena, din 1940, Teatrul si Opera se muta la Timisoara, revenind la Cluj in 1945. In existenta sa, Opera Romana din Cluj a prezentat peste 200 titluri de opera, operete si balete.
Cladirea Operei este un monument istoric, aflata in atentia UNESCO. A fost construita la inceputul secolului al XX-lea de catre compania vieneza Fellner & Helmer, specializata in realizarea de cladiri de opera. Sala de reprezentatii are o capacitate de 912 locuri.
Opera Nationala Romana din Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.