Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Moreni este situata la 27 km de Vaslui, in comuna Deleni si a fost ctitorita in jurul anilor 1540-1546 de catre Lupan Buznea slugerul si sotia sa Maria. In anul 1853 se ridica o alta biserica, tot din lemn si, astfel vechea manastire a lui Lupan devine manastirea Moreni.
Complexul monahal Moreni este construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale si cuprinde: biserica si clopotnita veche, biserica-paraclis, turnul-clopotnita, chiliile, trapeza, centrul Scriptoria, muzeul de arta religioasa, biblioteca, cladiri anexe si zidul de incinta.
Muzeul reuneste obiecte de arta religioasa si obiecte arheologice. Din colectiile muzeului fac parte: un clopot de la biserica veche, un triptic, o troita in miniatura, cununii, candele si potire de argint, sfesnice, un chivot, un cutit de impartasanie cu crucea decupata, un epitrahil cu fir de argint, bedernita, manecute, brau, metanier, carti din secolele XVIII-XIX.
Printre obiectele arheologice descoperite in zona manastirii se regasesc unelte de silex din paleolitic, unelte din neolitic (cultura Cucuteni), obiecte din ceramica, monede de argint si bronz. Turnul Clopotnita (23 metri), impresioneaza prin monumentalitate si armonia proportiilor.
Acces:La manastire se ajunge din DN 24 (Vaslui – Barlad) prin Crasna, Costesti, Moreni.
Manastirea Moreni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Moreni
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Vaslui
Coordonate GPS: 46.513043,27.731838
Muzeul Satesc situat in localitatea Tacuta a fost infiintat in 1986 de invatatorii Elena si Costel Rotaru.
Muzeul detine sectii de arheologie, etnografie, arta populara, colectii bogate de arta plast
Manastirea Malinesti a fost ctitorita in 1826, langa biserica veche a schitului din 1762. Schitul din secolul al XVIII-lea a fost intemeiat de ieromonahul Nicodim Hudici din Garceni. Odata cu seculari
Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Dumbraveni se afla in comuna Garceni, judetul Vaslui, a fost construita cu lemn de pe loc si se remarca prin tehnica, decoratii si pictura interioara.
Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui a fost infiintat in anul 1974 avand profil mixt istorie si etnografie si este amplasat in centrul orasului.
Sectiile muzeului sunt: istorie veche si arheolo
Biserica de lemn Sfantul Nicolae din Cartibas se afla in comuna Bogdanita, judetul Vaslui si a fost ridicata in anul 1833 de catre paharnicul Gheorghe Oprisan si sotia sa, Ruxanda.
Biserica este inco
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.