Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui

Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui
Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui vezi pe harta Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vasluivezi pe harta

Informatii despre Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui

Localizare: Moldova > Vaslui Subcategorie: Muzeu

Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui a fost infiintat in anul 1974 avand profil mixt istorie si etnografie si este amplasat in centrul orasului.

Sectiile muzeului sunt: istorie veche si arheologie, istorie medievala, istorie moderna si contemporana, cultura si civilizatie, tezaur si numismatica, medalistica, etnografie si arta populara, arta romaneasca contemporana.

Sectia de Istorie Veche si Arheologie este cea mai importanta componenta a muzeului detinand un numar impresionant de piese valoroase, peste 18.000. Sunt prezentate epocile straveche, veche si medievala ale istoriei romanilor.

Sectia de Istorie Medievala are o valoare deosebita prin piesele pe care le detine, cele mai reprezentative fiind: monedele si obiectele de podoaba din argint din cadrul tezaurelor de la Schinetea (sec.XV) si Baltati (sec.XVI).

Tematica sectiei de istorie moderna este axata pe prezentarea evenimentelor de istorie locala in contextul istoriei nationale: miscarea revolutionara de la 1848, momentul reintregirii statului roman, etalarea pieselor originale tridimensionale, harti, fotografii, documente care vorbesc de participarea vasluienilor la cele mai importante evenimente ale sfarsitului de secol al XIX-lea.

Sectia de cultura si civilizatie ii gazduieste plastic pe Emil Racovita, biolog, academician, legat de Vaslui prin mosia parintilor sai acolo unde isi petrecea Racovita vacantele de vara; Constantin Tanase, actor, creatorul teatrului romanesc de revista, nascut la Vaslui; Valentin Silvestru, scriitor, publicist nascut pe meleagurile vasluiene; Dumitru Bagdasar, academician, medic specialist al sistemului nervos, ministru al Sanatatii, nascut la Rosiesti Vaslui; Constantin Prezan, al doilea maresal al Romaniei.

Sectia tezaur, numismatica, medalistica este structurata pe doua planuri: expunerea tezaurelor si a colectiei de monede antice, bizantine, medievale, moderne si expunerea medaliilor si plachetelor ce reprezinta donatia facuta de doctorul Conatantin Teodorescu muzeului vasluian.

Sectia de etnografie si arta populara prezinta colectiile cu specific local, foarte interesante privind semnificatia de izvor istoric pe care o au materialele etnografice din zona Podisului Central Moldovenesc.

Sectia de arta romaneasca contemporana a fost deschisa in anul 1989 ca urmare a donatiei facute de dr. Constantin Teodorescu din Barlad, cunoscut colectionar si filantrop a peste 170 de lucrari de pictura, grafica si sculptura, toate fiind expuse in cele cinci sali ale muzeului.

Sursa


Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Vaslui

Coordonate GPS: 46.6367188,27.7267876




Vezi si alte obiective turistice din Vaslui

Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Dumbraveni se afla in comuna Garceni, judetul Vaslui, a fost construita cu lemn de pe loc si se remarca prin tehnica, decoratii si pictura interioara.
Statiunea Baile Dranceni se afla in lunca Prutului, judetul Vaslui si detine factori naturali de cura: ape minerale sulfuroase, clorurate-sodice, iodurate. La Baile Dranceni pot fi tratate afectiuni
Casa Ghica este cea mai veche constructie-monument din orasul Vaslui. A fost construita de arhitecti rusi si polonezi, in stil neoclasic, fiind situata in centrul istoric al orasului, langa Casa Mavr
Palatul Mavrocordat, dupa cum mai este numit Palatul Copiilor, este o cladire istorica reprezentativa pentru municipiul Vaslui, construita in anul 1890 de catre Constantin Mavrocordat. In perioada in
Manastirea Floresti din judetul Vaslui este situata in satul Floresti, comuna Poienesti. Ansamblul monahal(biserica Sf. Ilie, turnul-clopotnita, palatul egumenesc si zidul de incinta) este unul dintre


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site