Vama (centru olărit)

Vama (centru olărit) vezi pe harta Vama (centru olărit)vezi pe harta

Informatii despre Vama (centru olărit)

Localizare: Maramures > Baia Mare Subcategorie: Altele

Vama (centru olărit)
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Comuna Vama este situată în partea de est a judeţului Satu Mare, la aproximativ 45 de kilometri distanţă de reşedinţa de judeţ şi la numai 5 kilometri de oraşul Negreşti Oaş.

Localitatea este cunoscută pentru obiectele ceramice realizate aici. Denumirea provine de la fosta vamă care a existat pe vremuri în această zonă, aici plătindu-se taxele pentru transporturile ce mergeau spre Cehia, Slovacia sau Polonia.

Chiar dacă tradiţia locală susţine că olăritul a fost o ocupaţie aproape ancestrală a locuitorilor din această zonă, istoricii nu au reuşit încă să găsească dovezi care să confirme acest lucru.

Totuşi, există probe despre formarea unui important centru de olărit la Vama începând cu a doua jumătate a secolului XIX.

Din păcate, în zilele noastre, în Vama nu mai găsim decât un singur olar, un etnic maghiar angajat al Muzeului Ţării Oaşului din Negreşti.

Din 1994, ceramica de la Vama nu se mai produce decât în cadrul muzeului din Negreşti, acolo unde există, de aproape un deceniu, şi un atelier-şcoală pentru ca această tradiţie să nu se piardă. Dacă treceţi prin Maramureş şi Ţara Oaşului, nu ar trebui să rataţi ocazia de a-l cunoaşte pe ultimul om dintr-o specie pe cale de dispariţie – olarii din Vama.

Produsele ceramice realizate la Vama sunt recunoscute ca fiind unele din cele mai bune şi frumoase de pe teritoriul României.

Obiectele ceramice lucrate la Vama pot fi de uz casnic, dar şi pur decorative. Vasele sunt ornate manual în general cu forme geometrice, combinate cu reprezentări vegetale şi antropomorfe.

Femeile sunt cele care se ocupă de ornamentarea vaselor, ele folosind o gamă cromatică bazată pe alb, galben, verde, roşu şi negru.

Dacă ajungeţi în Vama nu trebuie să omiteţi din programul de vizită Muzeul Ceramicii, acolo unde sunt expuse peste 500 de piese, unele cu o vechime ce depăşeşte 300 de ani. Culorile folosite la ornarea vaselor sunt naturale, întocmai ca în perioada dacică.

Programul de vizitare este cuprins intre orele 09.00 şi 17.00, mai puţin sâmbăta, când este scurtat până la ora 14.00. Lunea este închis. Alte obiective turistice din localitate sunt cele trei biserici: catolică, ortodoxă şi reformată, sau căminul cultural.


Vama (centru olărit) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Vama (centru olărit) ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Baia Mare

Coordonate GPS: 47.503813,23.232857




Vezi si alte obiective turistice din Baia Mare

Adresa: P-ta Revolutiei, Nr.7 Telefon: 0262214265 Numar sali: 1 Capacitate: 710
Creasta Cocosului, una dintre cele 38 de arii naturale protejate ale Maramuresului, este o stanca abrupta din Muntii Gutai, cu o forma crenelata, unica si foarte \"fotogenica\" in toate anotimpurile a
Rezervatia naturala Coloanele de la Limpedea este situata in cartierul Ferneziu din Baia Mare si ocupa suprafata de 3 ha. Accesul se face de pe DN18 (confluenta Firizei cu Sasarul), din partea estica
Catedrala Ortodoxa Episcopala Sfanta Treime este situata pe Bulevardul Unirii nr. 17 din Baia Mare. Piatra de temelie a lacasului de cult a fost pusa in data de 20 iulie 1990, cand a inceput constuct
Adresa: Str. Victoriei Nr. 73, in incinta centrului comercial Gold Plaza, etaj 2 Telefon: 0362403030 Numar sali: 6 Capacitate: 1150 Sunet: Dolby Digital Surround


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site