Apasati pe imagini pentru vizualizare
Braşovul e un oraş frumos, plin de istorie şi de clădiri frumoase. Muzeul “Prima Şcoală Românească” din această localitate îndeplineşte singur aceste caracteristici, prin clădirea sa principală.
De ajuns se ajunge uşor – e în Braşov, în Piaţa Unirii, nr. 2-3, deci e cam greu să-l ratezi. Şi n-ar trebui, mai ales dacă eşti interesat de un strop de cultură şi istorie românească. Şi nu numai.
Construită în 1495 şi renovată în 1761, clădirea seamănă cu unele din casele vechi pe stil baroc cu influenţe autohtone pe care le găseşti şi azi şi care au aparţinut unor oameni importanţi de pe tot teritoriul României.
Acoperişul roşiatic şi văruirea într-un vag roz, scara ce duce la un pridvor pătrat, închis de un fel de balcon în trei coloane şi, sub acesta, uşa arcuită prin care se poate intra şi jos dau această impresie.
În interior, câteva săli, toate cu specificul lor. Sala Anton Pann, care aminteşte de celebrul compozitor român. Sala Diaconul Coresi, unde vei găsi unele dintre primele cărţi bisericeşti scrise în limba română, adevărate comori ale istoriei româneşti, mai ales dacă ne gândim că au fost tipărite, cele mai multe, într-un teritoriu care nu era condus de români în acea perioadă.
Următoarea sală e sala “Cartea, factor de unitate naţională”, în care se găsesc acte domneşti scrise pe pergament, dar şi cărţi vechi, precum “Biblia de la Bucureşti”.
Sala “Cartea şi Cărturarii braşoveni” are şi ea o serie de acte din Braşovul medieval, în timp ce “Sala cu vatră” aduce aminte de caracterul săsesc al oraşului.
Alăturat, în cadrul bisericii Sfântul Nicolae, se află un complex muzeal care cuprinde o serie de expoziţii: “Junii braşoveni”, “Scheii Braşovului în pictura lui Ştefan Mironescu”, “Muzeul Tudor Ciortea”, “Muzeul Ex libris”, “Muzeul Nicolae Titulescu”, “Muzeul Ion Colan”.
Dintre acestea, “Muzeul Tudor Ciortea” e unul special, în ciuda spaţiului foarte redus pe care îl ocupă. Expoziţia are un caracter muzical, dat fiind că Ciortea a fost o personalitate în acest domeniu. Unul dintre cele mai neobişnuite obiecte prezente acolo e o pinolă, una din cele mai rare din lume. La fel de rară e şi litografia operei Oedip, una din cele doar cinci exemplare originale existente pe mapamond.
Tot acolo se mai găsesc un gramofon, manuscrise muzicale şi tablouri sau icoane pe sticlă, toate amintind de istoria culturală a oraşului.
De fapt, întregul complex muzeal e o experienţă culturală, pe care nu ar trebui să o ratezi.
Muzeul „Tudor Ciortea” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul „Tudor Ciortea”
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Brasov
Coordonate GPS: 45.392202,25.367802
Casa Jekelius se numara printre cladirile brasovene ce au fost inaltate in secolul al XVI-lea.
Construita pe strada Michael Weiss din Brasov, Casa Jekelius reprezinta stilul arhitectural specific se
Adresa: Str. Bazaltului nr 2, in incinta Eliana Mall - etaj 1 Cartier Bartolomeu, Brasov
Telefon: 0368 40 90 64
Numar sali: 3
In incinta Real Eliana Mall - etaj 1 s-a deschis un nou multiplex, din
Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un varf de stanca al dealului Warthe.
Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunjita indreptata
Cunoscuta si sub denumirile de "Casa negustatorilor" sau "Podul Batusilor", Casa Hirscher era candva cea mai impunatoare constructie din Brasov. Ridicata intre anii 1541 – 1547, cl
Statuia lui Nicolae Titulescu se inalta in Parcul Central ce poarta acelasi nume, din Brasov.
Nicolae Titulescu (4 martie 1882 - 17 martie 1941) a fost un important om politic si diplomat roman, fost
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.