Ca institutie artistica dedicata exclusiv activitatii de concert, Filarmonica clujeana a fost infiintata printr-un decret oficial al Consiliului de Ministri al Romaniei in toamna anului 1955, cu numele oficial de „Filarmonica de Stat Cluj”. La data infiintarii, formatiile muzicale au fost orchestra simfonica mare cu un numar de 75 muzicieni si un ansamblu instrumental de muzica traditionala (populara) cu un numar de 20 muzicieni.
In primul sau deceniu de activitate, tanara orchestra a Filarmonicii clujene a evoluat rapid, transformandu-se intr-un organism sonor cu certa personalitate, disciplinat si versatil, dispunand de un repertoriu substantial aflat în permanenta extindere. Urmarea fireasca a recunoasterii crescande de care se bucura a fost solicitarea ansamblului pentru concerte in centre muzicale din tara si strainatate. Primul turneu peste hotare s-a desfasurat in fosta Iugoslavie in anul 1964.
Au urmat turnee de succes in fosta U.R.S.S. (1966, cu concerte memorabile la Moscova si Sankt Petersburg – pe atunci Leningrad). Prima iesire intr-o tara occidentala a fost in 1968, in Italia, tot aici avand loc una dintre prestatiile internationale de maxim rasunet ale orchestrei – dublul festival jubiliar Beethoven sustinut alternativ la Pesaro si Torino, in anul 1970, cu prezentarea integralei simfoniilor si concertelor titanului de la Bonn sub conducerea dirijorilor Emil Simon si Erich Bergel.
Dupa 1970 ansamblul a fost solicitat cu regularitate peste granita, sustinand turnee numeroase in Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, U.R.S.S., fostul R.D.G., Germania Federala, Austria, Olanda, Elvetia, Italia, Spania, Franta – orchestra Filarmonicii clujene fiind la acea ora cel mai cautat ansamblu romanesc pe plan international.
Dupa 1990 Orchestra a revenit pe scenele din Franta, Belgia, Italia, Germania, Elvetia, Ungaria si mai cu seama Spania, cu prezente repetate in cadrul Festivalului de la Santander si colaborări cu mari nume ale scenei lirice internationale ca Jose Carreras, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna si altii. Un proiect aparte a alaturat ansamblul simfonic clujean si legendarul grup rock britanic „Deep Purple”, intr-un amplu turneu prin capitalele Europei (2000).
Corul s-a distins prin colaborări cu orchestre ca Tonhalle Zurich, Israel Philharmonic, Orchestra RTL Luxemburg, Jerusalem Philharmonic, sub bagheta unor dirijori de prim rang ca Gary Bertini, Klaus Peter Flor, Pinchas Steinberg, David Shallon, Nicholas McGegan. Participarile ansamblului la Festivalul „Liturgica 2000” din Ierusalim sau la inaugurarea Teraselor Templului Baha’i din Haifa (2001) au reprezentat evenimente de răsunet mondial.
Adresa: P-ta Lucian Blaga 1-3, Cluj-Napoca, 400013 Romania
Tel.: (0264)43.00.60; 43.15.51
Fax: (0264)59.78.12
E-mail: office@filacluj.ro
http://www.filacluj.ro
Filarmonica de Stat Transilvania Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Filarmonica de Stat Transilvania Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca