Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din Romania, care si-a desfasurat activitatea neintrerupt, de la infiintare pana in prezent. Aceasta institutie a adunat, in cele opt decenii de activitate, cu rabdare si competenta stiintifica, zeci de mii de marturii ale civilizatiei traditionale din spatiul romanesc.
Muzeul a fost infiintat la 16 iunie 1922, fiind una dintre realizarile culturale ale perioadei urmatoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cu peste 80 de ani vechime neintrerupta, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din Romania si unul dintre cele mai prestigioase din Europa.
Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 50.000 de piese de port popular si marturii ale diferitelor obiceiuri stravechi, reflectand ocupatiile populatiei transilvanene. Acestea sunt riguros organizate, oferind vizitatorilor o imagine completa a obiceiurilor din Transilvania.
Sunt expuse peste 43.000 de obiecte etnografice, organizate in 8 sectii: Ceramica, Textile, Ocupatii, Port, Locuinta-alimentatie, Obiceiuri, Sectia in aer liber si Sectia internationala. Exista 50.000 de fotografii, 5.000 de diapozitive, 12.000 reviste de specialitate.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.