Situat in nordul orasului, Dealul Cetatii s-a format in legatura cu activitatea vulcanica care a avut loc in neogen (acum 10-6 milioane de ani). Aici, spre deosebire de zona Muntilor Metaliferi au existat conditii favorabile fenomenelor de tip subvulcanic, magma neajungand la suprafata. Eroziunea ulterioara a rocilor sedimentare existente deasupra vulcanitelor andezitice, a distrus formele de relief scotand in evidenta corpul subvulcanic (neck) care are un aspect circular.
Desi se inalta la o altitudine de 371 m, Dealul Cetatii domina regiunile inconjuratoare, delimitandu-se transant fata de lunca Muresului, pe care o domina cu 187 m.
In anul 1889 s-a construit un tunel de 20 m lungime, iar intre 1942-1943 o galerie pentru adapost antiaerian. Pana in 1941 pe versantul dinspre parc, mai jos de zidurile cetatii a existat o mica capela. In sistemul de galerii subterane functioneaza din 1971 o statie seismologica si geomagnetica.
La poalele Dealului Cetatii, in partea de nord, apar ape minerale clorosodice, bicarbonate atermale (17-18 grade C), utilizate medical in cadrul Bailor Sarate. Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii.
Dealul Cetatii Deva - rezervatie naturala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Deva
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.