Cetatea Greavilor din Garbova a fost inaltata de catre greavul sas Herbord de Wrbow, in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Monumentul istoric este situat in localitatea Garbova din sud-estul judetului Alba, la poalele Muntilor Cindrel si la 25 de km de orasul Sebes.
Cetatea a fost folosita drept resedinta nobiliara, fiind fortificata cu un zid care delimita o incinta circulara si dispunea de un donjon romanic.
In secolul al XV-lea fortificatia a fost vanduta, devenind proprietatea comunitatii. Donjonul a fost transformat in turn-clopotnita, adaugandui-se o noua incinta fortificata. A fost construit un turn de poarta cu doua etaje, numit "turnul slaninilor".
In anul 1599, cand ostile lui Mihai Viteazul au inaintat spre Alba Iulia, dupa victoria de la Selimbar, la Garbova a fost trimis un detasament de soldati, deoarece populatia de aici s-a opus rechizitiilor impuse de starea de razboi. Cu aceasta ocazia, cetatea a suferit mari pierederi, fiind refucata abia in anul 1625.
Intre anii 1657-1661 asezarea a fost invadata de oastea turceasca. Ultima data in care cetatea a fost asediata si cucerita a fost in timpul revoltei curutilor din anul 1703.
Cetatea Greavilor din Garbova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Greavilor din Garbova
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Garbova