Muzeul Etnografic Lupşa

Muzeul Etnografic Lupşa
Muzeul Etnografic Lupşa vezi pe harta Muzeul Etnografic Lupşavezi pe harta

Informatii despre Muzeul Etnografic Lupşa

Localizare: Apuseni > Lupsa Subcategorie: Muzeu

Muzeul Etnografic Lupşa
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Puține locuri din România îți pot oferi mai multe informații despre viața unei anumite regiuni, precum Muzeul Etnografic Pamfil Albu din Lupșa. Și, probabil, niciunul nu oferă o imagine istorică a vieții din Țara Moților de-a lungul veacurilor cum o face acesta.

Lupșa, mica localitate din județul Alba, de lângă râul Arieș, e situată la circa 100 de kilometri de Alba Iulia și la 10 de Baia de Arieș, la ea putându-se ajunge ușor pe DN 75, fiind între comuna Lunca și orașul Turda.

Clădirea originală, tipică secolului XIX, cu etaj, servește drept muzeu acum, dar mai există în sat și o altă clădire în care acesta, devenit neîncăpător, s-a extins.

Ce poți vedea acolo? Aproape orice ține de viața oamenilor care au trăit în Țara Moților din epoca pietrei până în timpurile noastre. Peste opt mii de obiecte, strânse acolo prin pasiunea de o viață a învățătorului Pamfil Albu, cel care le-a dat statului român în 1952, dar care a continuat să îmbogățească această colecție până la moartea sa, imediat după Revoluție.

Și totuși, ce obiecte avem acolo? Unele despre care cei mai mulți dintre noi nici nu știam că există – de la lanțuri de lemn la piepteni cu ace de arici, de la icoane extrem de vechi până la diferite tipuri de monedă care au circulat în ultima mie de ani prin aceste locuri, de la ferestre și bănci tradiționale la războaie de cusut sau fiare de călcat. Tot la muzeul din Lupșa se găsesc și unele dintre cele mai rare topoare de piatră folosite de oamenii primitivi, dar și mărturii ale modalității străvechi de minerit a aurului.

Totodată, Pamfil Albu a reușit să strângă și costume populare purtate de moți în ultimele câteva sute de ani, o colecție unică în România.

Nu lipsesc nici cornuri de vânătoare, cărțile în ediții rare din Evul Mediu sau masa la care Avram Iancu a stat la sfat în timpul Revoluției din 1848 și un steag adus de la Alba Iulia datând din vremea marii uniri, toate obiectele fiind așezate astfel încât vizitatorul să înțeleagă evoluția vieții din zona Arieșului și, mai ales, continuitatea porturilor și tradițiilor de acolo.

Așa că, dacă sunteți în apropiere și sunteți interesați sau pur și simplu curioși, nu ezitați. Avem acolo o adevarată insulă de etnografie, printre cele mai consistente pe care le puteți găsi în România.


Muzeul Etnografic Lupşa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Muzeul Etnografic Lupşa ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Lupsa

Coordonate GPS: 46.227239,23.121023




Vezi si alte obiective turistice din Lupsa

Manastirea Lupsa este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult de calugari din judetul Alba, fiind intemeiata de calugarii ce sihastreau in tara motilor. Manastirea poarta hramul "Inaltarea Sfintei
Muzeul etnografic Pamfil Albu se afla in localitatea Lupsa, judetul Alba si a fost infiintat in anul 1937. Muzeul detine o colectie impresionanta de obiecte care reflecta viata satului, cu randuie


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site