Situat la 4 kilometri de Horezu, pe drumul spre Craiova, Complexul Muzeistic Maldaresti este format din culele boierilor Maldaresti (Cula Greceanu - inceputul secolului al XVI - lea si Cula Duca, ridicata la inceputul secolului al XIX -lea) si constituie un important exemplu arhitectonic de construcţii specifice nordului Olteniei in secolele XVI - XVIII.
Cula Greceanu este cea mai interesanta si mai veche constructie de acest gen din ţară. A fost ridicata in anul 1516 de paharnicul Nan, tatal capitanului Tudor Maldar si are un pronuntat caracter de fortareată. (in limba turca kuli = locuinţă fortificata, ascunzatoare).
La catul inferior al acesteia, ferestrele sunt foarte mici si au aspectul unor creneluri. Iar de jur imprejurul constructiei apar deschizaturi inguste pe unde asediatii se puteau apara, tragand cu flintele.
La cel de-al doilea etaj loggia are arcadele ceva mai largi. Locuinta are ziduri foarte groase si usi din trunchiuri de stejar, legate intre ele cu fier.
Usa cea mare avea rolul de a deruta dusmanul pentru ca dadea intr-un beci. Adevarata usa era bine camuflata. Cula reprezinta un monument de certa valoare arhitectonica ce se incadreaza complexului zonal de monumente istorice feudale.
Cula Duca, mai noua, a fost construita in anul 1827 de urmasii familiei Maldarescu si prezinta, alaturi de elementele arhitectonice vechi, unele adaptari apartinand inceputului de sec. XX.
Ambele cule sunt amenajate ca muzeu istoric si etnografic.
Complexul Muzeal Maldaresti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Maldaresti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.