Nu departe de comuna Niculitel din judetul Tulcea se afla Manastirea Cocos, un lacas de cult intemeiat in anul 1833 de catre trei calugari romani, Visation, Gherontie si Isaia, veniti tocmai de la Manastirea Neamt. Acestia incep sa construiasca manastirea in comuna ce inainte purta denumirea de Manastiristea. In Evul Mediu aici a existat o intensa viata monahala.
Manastirea construia de cei trei calugari avea sa devina centrul spiritual al romanilor din Dobrogea. Alaturi de bisericuta din pamant si nuiele, in anul 1853 se pun bazele unei alte biserici, ambele dainuind pana in 1910 cand sunt demolate.
La sfarsitul anului 1911 incep lucrarile de constructie a unei biserici ce va fi terminata in toamna anului 1913. Intre anii 1864 - 1884 se construieste clopotnita inalta de 30 m, iar intre 1905 - 1911 chiliile dinspre vest, in stil oriental, cu pridvor si cerdac, invelite cu olana si restaurate in 1958.
Pictura in stil neo-bizantin impresioneaza, in special, prin frescele de pe paraclisul din corpul de est, lucrate de cunoscutul iconograf local Cardas.
La inceputul secolului XX Manastirea Cocos a adapostit o tiparnita, una dintre primele tipografii din Dobrogea. Astazi se mai pastreaza aici o placa pentru executarea xilogravurilor precum si vechile litere.
Aici sunt pastrate si moastele a patru martiri: Zotic, Attal, Kamasie si Filip, din timpul persecutiilor lui Diocletian, din anii 303 - 304.
Datorita complexitatii arhitecturale a constructiei, Manastirea Cocos este declarata "Monument de arhitectura", gazduind un muzeu de arta medievala si moderna, colectii de carte veche, icoane, textile, precum si argintarie din secolele XVIII - XIX.
Manastirea Cocos este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Delta Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Niculitel
, la pensiunile si vilele din apropiere.