Apasati pe imagini pentru vizualizare
Platoul carstic Lumea Pierduta se afla intre Paraul Ursului si Paraul Sec si ascunde in subteran o imensa retea de galerii active, lucru dovedit de dolinele de la suprafata.
Doua dintre dolinele platoului au rol de porti de intrare in pestera, prin avene cu verticale impresionante, printre cele mai mari in patrimoniul carstic romanesc.
Apa care iese din Paraul Sec iese prin izbucul Izvorul Rece si este drenata de reteaua subterana. Izvorul Rece este situat in vestul platoului, langa Paraul Ursului, ce isi are izvoarele in Muntele Gardisoara.
Apele din acest bazin hidrografic sunt colectate de catre Pestera Caput, ce prezinta o galerie descendenta in trepte cu numeroase cascade.
In continuare apele sunt drenate spre galeria subterana a Cetatilor Ponorului.
Platoul Lumea Pierduta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Platoul Lumea Pierduta
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Padis
Coordonate GPS: 46.5645599,22.7251911
Traseul Cabana Padis – Poiana Rotunda – Izvorul Rece – Lumea pierduta incepe din fata Cabanei Padis, se merge spre Valea Garjoaba, apoi spre Valea Tranghiesti. Se traverseaza o poiana, apoi o pa
Pestera Piatra Altarului se afla in Muntii Bihorului, zona Padis si este deschisa doar pentru cercetari stiintifice, nefiind amenajata pentru public.
Pestera Piatra Altarului a fost descoperita in an
Cetatile Ponorului reprezinta un complex carstic situat in Muntii Apuseni, alcatuit din trei avene adanci, o pestera centrala, un izbuc si un rau ce curge prinr-un tunel subteran, lung de 2 km, care l
Traseul Cantonul Padis - Pestera Sura Boghii, judetul Bihor incepe de la Cabana Padis pe drumul forestier, traverseaza un parau, trece pe langa un ponor si ajunge la cantonul silvic Padis.
Se urca pr
Pestera Neagra se afla in depresiunea inchisa Groapa de la Barsa din complexul Padis - Cetatile Ponorului, la piciorul peretelui vertical de calcar care margineste aceasta groapa in coltul de sud-vest
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.