Apasati pe imagini pentru vizualizare
Denumirea Enisala provine din cuvintele Eni Sale, care in limba turca inseamna "Satul Nou".
Cetatea Enisala este situata in localitatea cu acelasi nume, apartinand de comuna Sarichioi, judetul Tulcea. Denumita si Heracleea, cetatea este situata pe un deal calcaros care domina zona lacurilor Razim si Babadag.
Cetatea Enisala este asezata intr-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolotica si pana in evul mediu. A fost construita in scop militar, defensiv si de supraveghere a drumurilor de pe apa si de pe uscat, in a doua jumatate a sec. al XIV-lea. Datorita materialului arheologic si a realitatilor istorice, istoricii au ajuns la concluzia ca aceasta cetate a fost construita de catre negustorii genovezi. Acestia dispuneau de sume mari de bani castigate din comert, fiind detinatorii monopolului navogatiei pe Marea Neagra.
Planul cetatii are un plan poligonal neregulat, care urmeaza sinuozitatile masivului de calcar jurasic pe care este amplasata. Zidurile sunt partial conservate, in cea mai mare parte avand o inaltime de 5 - 10 m.
Un element arhitecural deosebit este bastionul portii principale de origine orientala, cu arcada dubla, intalnita frecvent la constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanica dar si in tarile Romane la Cetatea Neamtului, Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si la bisericile moldovenesti ctitorite de Stefan cel Mare.
Intre 1397 – 1418, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cetatea a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci la 1419/1420 aici a fost instalata o garnizoana militara otomana.
Materialele descoperite in urma cercetarilor arheologice si mai ales monedele bizantine, genoveze, tatarasti, moldovene, muntene sau turcesti atesta rolul militar, politic, administrativ si economic pe care l-a indeplinit cetatea.
Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Delta Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Enisala
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sarichioi
Coordonate GPS: 44.9526863,28.8497257
Rezervatia Naturala Casimcea se afla in comuna cu acelasi nume, judetul Tulcea detinand o suprafata de 137 hectare.
Rezervatia este de interes national prin faptul ca au fost identificate fosile cons
Lacul Sinoe face parte din complexul lacustru Razim-Sinoe din Dobrogea. Prin pozitia sa în cadrul complexului si prin departarea de de gura canalelor Dunavat si Dranov (care aduc apa dulce), lacul Si
Lacul Razim, denumit si Razem, face parte din complexul lagunar Razim-Sinoe, fiind situat in sudul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si reprezinta 20% din suprafata acesteia.
Pe o suprafata de 415 m
Rezervatia Agighiol este situata in judetul Tulcea, la NV de localitatea Agighiol, intre Dealul Redi si Agighiol,in nordul Lacului Razelm. Aceasta prezinta importanta botanica si geologica.
In cadru
Rezervatia Naturala Enisala se afla in comuna Sarichioi, judetul Tulcea se intinde pe o suprafata de peste 57 hectare si detine ruinele cetatii Heracleea.
Rezervatia este inconjurata de mlastini, ter
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.