Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Mirauti din Suceava, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sf. Gheorghe este o biserica ortodoxa construita in secolul al XIV-lea si apoi reconstruita in secolul al XVII-lea in municipiul Suceava. Este situata in apropiere de Curtea Domneasca si are hramul Sfantul Gheorghe, sarbatorit in fiecare an in ziua de 23 aprilie.
Biserica Mirauti este considerata a fi cea mai veche biserica din orasul Suceava, fiind inclusa in anul 2004 pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Intre anii 1402-1522 a indeplinit rolul de catedrala mitropolitana a Moldovei. A fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre domnitorul Petru I Musat (1375-1391)in partea de nord-est a orasului, pe vechea Ulita a Datornicilor, in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei.
In anul 1957 aceasta a primit statutul de biserica parohiala, paroh fiind numit preotul Gheorghe Coclici. Ca urmare a cercetarilor arheologice din 1976 au fost scoasela iveala temeliile bisericii ridicate in vremea lui Petru I Musat.
Intre anii 1990-2001 s-au efectuat o serie de lucrari de restaurare, iar cercetarile arheologice au dus la gasirea a 32 morminte. In anul 1996 aici s-a descoperit o cripta funerara aflata intr-o stare aproape intacta. Sicriele aflate aici au dus la identificarea mormintelor lui Petru I Musat si al Doamnei Evdochia de Kiev (Evdokia Olelkovici, prima sotie a lui Stefan cel Mare). Pana atunci, locul inmormantarii domnitorului era necunoscut, iar cel al Doamnei Evdochia era presupus de Nicolae Iorga a fi la Manastirea Probota.
Biserica Mirauti Suceava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Mirauti Suceava
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suceava
Coordonate GPS: 47.646757,26.266826
Planetariul din Suceava este situat pe strada Universitatii nr. 13 A, fiind format dintr-o sala circulara, mediateca si o sala expozitionala.
A fost infiintat in anul 1982, ca o sectie a Complexului
Palatul de Justitie din Suceava este o cladire reprezentativa pentru oras, ce dateaza din anul 1885, cand a fost construita pentru a servi drept sediu pentru Tribunal si Judecatorie.
Impunatorul edif
Hanul Domnesc este cea mai veche cladire a municipiului Suceava. (de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea).
Hanul Domnesc a fost destinat initial gazduirii unor dregatori strai
Casa memoriala Simion Florea Marian este situata in centrul municipiului Suceava si a fost cumparata de marele etnograf si folclorist cu banii proveniti din premiul acordat, in anul 1883, de Academia
Biserica Turnu Rosu (sau Sfantul Simion)din Suceava face parte din complexul de monumente armenesti din Suceava. Denumirea Turnu Rosu provine de la clopotnita de culoare rosiatica.
Biserica a fost co
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.