Cetatea Scheia denumita si Cetatea de Apus a Sucevei, este in prezent o cetate in ruine.
Cetatea Scheia este situata la cca 1,5 km nord vest de oras, pe dealul Zamca, in locul numit Septilici, la 384 m alt. Inaltata de domnitorul Petru I Musat la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea a facut parte din sistemul de aparare a granitelor Moldovei.
Aceasta are forma unui romb (36 m lungime in interior, 3 m grosime), la fiecare colt cu cate un turn de forma rectangulara.Atat turnurile cat si zidurile cetatii au fost ridicate din bolovani de cariera.
Alte elemente constitutive ale cetatii, care s-au mai pastrat si au fost descoperite in timpul cercetarilor arheologice sunt: contraforturile, pavajul de incinta, santul de aparare, intrarea.
Cetatea a avut o viata extrem de scurta, fiind demolata de Alexandru cel Bun (1400-1432). Au existat doua ipoteze referitoare la demolarea cetatii: cetatea Scheia a fost distrusa intentionat fie datorita instabilitatii solului, fie pentru ca ea nu avea un rol esential in apararea capitalei Moldovei.
Cetatea Scheia a fost inclusa ca sit arheologic pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004 avand o suprafata protejata de 4,8 ha.
Nu exista drum de acces la ruinele cetatii si nici macar un indicator care sa-i semnaleze existenţa, de aceea multa lume nu stie nici de existenţa ei si nici de locul unde se afla. La cetate se poate ajunge pe un drum forestier aflat la capatul Strazii Mihail Sadoveanu din Suceava, printr-o padurice pana la o creasta de deal.
Cetatea Scheia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Suceava
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.