Muzeul Gorjului a luat nastere in orasul de pe Jiu, la sfarsitul secolului al XIX-lea, gratie unor oameni iubitori de cultura, al caror scop era ridicarea spiritualitatii gorjene. Institutia se numara printre primele muzee din tara si isi are originea in preocuparile istorice ale aceluia care este fondatorul sau, institutorul Alexandru Stefulescu.
Pasionat de istorie, de trecutul acestui judet numit pe buna dreptate istoric si pitoresc, Alexandru Stefulescu a strans in jurul sau oameni de cultura, care l-au ajutat si sustinut in initiativele sale.
In aprilie 1896 a aparut buletinul Publicatiunile Muzeului Judetean al Gorjului, tiparitura care s-a oprit la primul numar. Odata cu inceputul secolului al XX-lea, grupul principalilor animatori ai muzeului s-a destramat, in 1910 stingandu-se din viata Alexandru Stefulescu.
Muzeul n-a disparut, anii razboiului i-au pus insa in pericol existenta, o parte din colectie fiind instrainata sau distrusa. Dupa razboi, piesele istorice ramase au fost reorganizate intr-o expozitie la Liceul Tudor Vladimirescu.
In 1990, sectia de arte plastice a fost mutata intr-un sediu nou, situat pe bulevardul Brancusi, langa Gradina Publica (fosta resedinta Ceausescu). Aceasta a primit denumirea de Constantin Brancusi. In 1996, sectia de istorie si arheologie a Muzeului Judetean Gorj si-a luat numele lui Alexandru Stefulescu, parintele istoriei Gorjului.
Muzeul Judetean este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Targu Jiu
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.