Episcopia Ortodoxa Sarba se gaseste in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba. Eidficiul a fost construit intre anii 1745 - 1747 in stil baroc, iar fatada a fost transformata cu elemente de arhitectura sarba intre 1905–1906.
Acesta a functionat ca episcopie incepand cu secolul XVI, cand, pentru prima data, se gasesc marturii scrise despre aceasta in documentele vremii, si pana in timpul regimului comunist, cand institutia a fost coborata la rang de Vicariat.
Dupa primul razboi mondial, comunitatea bisericeasca a ortodocsilor sarbi din Banat este condusa de arhierei‑administratori numiti de Biserica Ortodoxa Sarba, cu acordul statului roman. Arhiereul numeste un loctiitor arhieresc care conduce Episcopia.
Pe teritoriul episcopiei se afla 5 manastiri, toate de o mare importanta pentru istoria poporului sarb de pe aceste meleaguri. Manastirile Bazias si Zlatita au fost fondate, conform traditiei, de insusi Sfantul Sava.
Manastirile medievale Sf. Gheorghe si Bezdin sunt de o importanta covarsitoare mai ales pentru istoria Mitropoliei de Karlovci, dat fiind faptul ca au dat un numar important de ierarhi – episcopi si patriarhi.
In Timisoara, care a fost din cele mai vechi timpuri catedra episcopilor ortodocsi sarbi, se afla astazi trei biserici ortodoxe sarbesti.
Cea mai importanta, Catedrala, reprezinta o bijuterie arhitectonica si artistica a orasului de pe Bega. Ea se afla in centru istoric al orasului, alaturi de cladirea impozanta a Palatului episcopal sarb, respectiv a Parohiei ortodoxe sarbe din Timisoara-Cetate.
Episcopia Ortodoxa Sarba este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Timisoara
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.