Apasati pe imagini pentru vizualizare
Castelul Bay se afla in localitatea Treznea, judetul Salaj si a fost construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Acesta a apartinut familiei grofului Bay Ferenc, ce a locuit in el pana in anul 1944.
Castelul este format din doua corpuri principale, legate intre ele de o reproducere a “puntii suspinelor” din Venetia, unica in Romania.
Dupa venirea comunistilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioada in care a fost cat de cat intretinut.
Dupa anul 1990 locul a fost abandonat. Desi astazi, Castelul Bay este inclus pe lista monumentelor istorice , ansamblul arhitectural este aproape o ruina, uitat de autoritatile locale si centrale, acest lucru fiind cauzat de evenimentele antiromanesti din Treznea din perioada hortysta.
Groful Bay este considerat de primarul localitatii Treznea un dusman al romanilor, dorindu-se astfel stergerea castelului de pe fata pamantului.
Castelul Bay din Treznea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Castelul Bay din Treznea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Zalau
Coordonate GPS: 47.1052322,23.1090298
Pana la Primul Razboi Mondial Zalaul nu a avut biserica ortodoxa. Dupa terminarea razboiului si unirea Transilvaniei cu Romania, s-a dorit construirea unei biserici ortodoxe in Zalau. Statul roman a d
Casa de Pastrare a judetului Kozepszolnok reprezinta o cladire aflata in piata centrala din Zalau, ridicata in anul 1884 de catre arhitectul Ujvarosi Ferenc.
Cladirea construita ca o vila, continea 2
Casa Zovanyi este una dintre cele mai vechi cladiri din Zalau. Placa aflata pe peretele ei ne informeaza ca in anul 1714, insusi regele Suediei, Carol al II-lea, intorcandu-se din Bender (azi Tighina)
Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău stă mărturie a evoluţiei zbuciumate a regiunii de nord-vest a ţării noastre. Cei care vor să admire vestigii ale diverselor culturi care s-au perindat prin
Conacul Hatfaludy din Hida, judetul Salaj a fost construit in secolul al XIX lea de catre familia Hatfaludy pentru fiul acesteia, Istvan.
Dupa nationalizare, conacul devine sediul IAS iar in urma ret
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.