Manastirea Sfantul Ioan Casian se afla in Dobrogea, pe Dealul Casienilor, centrul unor situri arheologice, un ansamblu de grote si adaposturi uitate, lasate de izbeliste.
Manastirea Sfantul Ioan Casian s-a ridicat in anul 2001, prin stradania parintelui ei staret, Iustin Petre. Biserica este construita din piatra alba, calcaroasa, manopera specifica zonei. Alaturi de biserica mai sunt doua corpuri administrative, cu camere de locuit si sala de mese.
Ambele anexe ale manastirii au la parter o terasa acoperita, trei coloane si trei arcade iar la etaj un balcon acoperit cu o sarpanta triunghiulara, cu acces din exterior pe o scara din lemn.
Pestera Sfantului Ioan Casian se afla la capatul unei poteci din spatele manastirii, trecand printr-o livada si coborand intr-o vale destul de abrupta, printre stanci si tufisuri uscate.
Intrarea in pestera se afla pe un perete de stanca, la o distanta de 5-6 metri fata de nivelul solului, deasupra potecii. Pentru a intra, se urca pe o scara metalica fixata pe peretele drept.
La intrare se afla o masuta cu icoane, candela si o carte de rugaciuni. In stanga se observa doua nise incapatoare, ca niste strane calugaresti. Intr-o latura a camerei se deschide un culoar ingust si scund, putin in panta, lung de aproximativ 5-6 metri pe care se poate inainta, in genunchi, pana la o alta incapere mult mai mica, unde se mai afla cateva icoane - aceasta este chilia sfantului.
Sfantul Ioan Casian a fost de neam scit, daco-roman, nascut in provincia romana Scitia Mica, la Marea Neagra. A intrat de tanar intr-o asezare monahala din regiune, unde a dobandit si o pregatire teologica.
Sursa
Manastirea Sfantul Ioan Casian este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare 23 August
, la pensiunile si vilele din apropiere.