Pestera Gaura cu Musca este cea mai faimoasa pestera din Clisura Dunarii de Sus. Lungimea totala este de 254 metri si a luat nastere prin infiltrarea apei in roca de tip calcaros.
Pestera a primit denumirea de Gaura cu Musca pentru ca, spune legenda, aici s-a nascut teribila musca columbaca (culex columbacensis) dintr-un cap al balaurului cu 12 capete ucis de Iovan Iorgovan. In perioada evului mediu aceasta musca a facut ravagii in randul animalelor. Ca mijloace de aparare, cand apareau aceste insecte, se aprindeau focuri de paie in preajma animalelor iar partile corpului lor, pe care se asezau acestea se umezeau cu fiertura de pelin. Mustele erau alungate de fumul patrunzator al pelinului.
Specialistii sustin ca aparitia teribilelor muste nu are legatura cu pestera iar dezvoltarea oualor si larvelor a fost posibila numai in apele Dunarii, inainte de formarea lacului si in valaul de sub pesterã.
Ridicarea nivelului Dunarii datorita hidrocentralei de la Portile de Fier a distrus definitiv habitatul care a favorizat aparitia mustelor columbace.
Galeria de acces este cu apa si se termina in sifon, la care se ajunge prin Sala Liliecilor.
Pestera gazduieste numeroase colonii de lilieci si are si concretiuni in partea finala.
Sursa
Pestera Gaura cu Musca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Gaura cu Musca
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Anina
, la pensiunile si vilele din apropiere.