Denumita si Pestera Crivina, Pestera Ponor Uscata este localizata in apropierea soselei ce leaga Anina de Oravita, pe partea stanga a acesteia, in Podisul Uteris, la altitudinea de 620 m. Se intinde pe o suprafata de 265 m si cuprinde doua galerii, una pricipala si una secundara.
Pestera este fosila, descendenta, fiind sapata in apa paraului Ponor, care in evolutia sa a parasit albia de la suprafata si a drenat Pestera Ponor-Uscata.
Intrarea in pestera se face printr-o dolina ce se afla pe partea stanga a potecii. Galeria principala este situata in partea dreapta, fiind o galerie fosila care odata a fost candva frumos concretionata. In partea stanga a pesterii se poate vizita o galerie mai scurta, luminata de o fereastra naturala, de unde se poate ajunge la un sorb. Partea de inceput a pesterii este descendenta pe o panta de grohotis.
Pestera a fost cercetata si cartata in anul 1959 de V. Sencu si publicata sub numele de Pestera Ponor, fiind denumita Pestera Ponor-Uscata pentru a nu se confunda cu Intrarea Ponor a Pesterii Ponor-Plopa.
Pestera Ponor Uscata este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Ponor Uscata
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Anina
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 45.0475273,21.863596
Localizare si cale de acces: Localitatea Steierdorf (orasul Anina, jud. Caras-Severin). Pestera Plopa-Ponor este situata in Muntii Aninei, bazinul Minisului.
Cele doua intrari ale pesterii sunt acces
Cheile Minisului se intind pe cursul raului Minis din Muntii Aninei, judetul Caras Severin. Sunt curpinse intre orasul Anina si comuna Bozovici, fiind destul de accesibile, strabature de drumul nation
Manastirea Brebu din Caras Severin a luat fiinta in anul 1997 din initiativa administratiei locale a comunei Brebu, precum si a credinciosilor din aceasta comuna. Terenul numit Valea Popii a fost cump
In apropierea localitatii Anina din judetul Caras Severin se afla Lacul Buhui, cel mai vechi lac de acumulare subteran.
Lacul a fost amenajat in 1884, prin bararea cursului paraului Buhui, afluen al
Manastirea Almaj Putna se afla in sat Putna, judetul Caras-Severin cu hramul Schimbarea la fata.
Initiativa ridicarii acestei manastiri a avut-o domnului Luca Zavoianu fiu al satului Putna care a don
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.