Situata pe intreaga ei lungime in cuprinsul judetului Valcea, Valea Lotrului a devenit o importanta axa turistica odata cu intrarea in functiune, in anii 1970, a Complexului hidroenergetic Lotru-Ciunget, cel mai mare complex de acest fel de pe raurile interioare din Romania, cu peste 150 km de galerii, 5 baraje si hidrocentrala Ciunget. Aceasta este situata la 140 metri adancime.
Afluent al raului Olt, Lotrul isi poarta apele din Muntii Parang, izvorand din lacul glaciar Calcescu si fiind limita intre muntii Lotru, Latorita si Capatanii.
Multa vreme o zona izolata (singurele cai de acces erau potecile ciobanesti - de abia la inceputul secolului al XX-lea s-a construit o sosea de-a lungul acestei vai), Valea Lotrului a constituit un loc de retragere pentru razvratitii vremurilor de demult. Localitatile de aici poarta numele haiducilor ascunsi in munti: Voineasa de la haiducul Voinea, Valea lui Stan etc.
Valea Lotrului incepe din dreptul orasului Brezoi, la confluenta cu raul Olt. Ea se dezvaluie cu zgarcenie, dincolo de barajul Bradisor aratandu-si adevaratele frumuseti. Soseaua este lipita de versantul sudic al vaii, in timp ce capatul lacului abia se zareste. Versantii impaduriti coboara pana aproape de lac, iar pe vreme frumoasa, crestele muntilor Capatanii si Latorita se profileaza in fundal.
Ultima localitate de pe Valea Lotrului este Voineasa, statiune balneoclimaterica la 650 metri altitudine, un loc excelent pentru recreere. Amonte de Voineasa, Lotru patrunde intr-un sector extrem de spectaculos: Cataractele Lotrului, iar mai departe se profileaza barajul Vidra, unul dintre cele mai mari din tara. In spatele barajului se intind apele lacului Vidra, al treilea ca marime din tara. La circa 17 kilometri de barajul Vidra se afla cabana Obarsia Lotrului, important nod rutier in acesti munti, cu legaturi spre Sebes - Alba, Petrosani - Hunedoara si Ranca - Gorj. Drumul de legatura spre Ranca-Novaci este drumul situat la cea mai mare altitudine din tara - 2147 m, cu peisaje de o rara frumusete.
De la Obarsia Lotrului, potecile se indreapta spre lacul Calcescul, lac glaciar, perla Muntilor Parang.
Valea Lotrului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Ramnicu Valcea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.155973,27.572486
Cheile raului Bistrita
In spatele manastirii Bistrita se ascund minunatele chei ale raului cu acelasi nume, cu o lungime totala de 1,5 km. Acestea sunt deosebit de spectaculoase, remarcandu-se prin f
Filarmonica din Ramnicu Valcea desfasoara o stagiune permanenta, oferind melomanilor valceni satisfactia unor concerte si recitaluri de inalta tinuta artistica.
A luat fiinta in anul 1995, constitut
In centrul orasului, la o suta de metri de "Kilometrul 0", se afla cea de-a doua gradina publica a orasului Ramnicu Valcea, Parcul Mircea cel Batran. Intrarea principala este strajuita din 1
Complexul Muzeal "Aurealian Sacerdoteanu" cuprinde obiective culturale de mare interes stiintific ce atrag turisti de pretutindeni: Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Casa Memoriala "Anton Pann", Muze
Teatrul "Anton Pann" din Valcea este o institutie de spectacole inaugurata in anul 1990, fiind continuatorul unei indelungate traditii teatrale, reprezentata de Teatrul Popular.
Goange Marinescu, di
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.