Catedrala Mitropolitana Ortodoxa este una din cladirile simbol ale orasului. A fost construita intre anii 1936-1946. Stilul sau combina armonios elemente de arhitectura bizantina si de arhitectura veche romaneasca moldoveneasca.
Are 11 turnuri si o inaltime de 83 m. Planul este in forma de cruce, turnurile sunt acoperite cu tigla smaltuita colorata, formand motive decorative tipic romanesti. Cupola mare e in stil moldovenesc, boltile laterale sunt in stil bizantin, iar pardoseala este formata din mozaic stilizat dupa modelul covoarelor banatene.
Cele 7 clopote cantaresc 8 tone, fiecare corespunde unui ton muzical si are cate o inscriptie din textele sfinte. Ele au fost turnate dintr-un material rar, adus din insulele Sumatra si Borneo si acordate de compozitorul Sabin Dragoi.
Armonia clopotelor, actionate electric, este una cu totul speciala. Catedrala a fost sfintita in 1946 in prezenta ctitorului sau, regele Mihai I al Romaniei si poarta hramul Sf.Trei Ierarhi si a Sf. Iosif de la Partos. Catedrala adaposteste colectia de Arta veche bisericeasca a Arhiepscopiei Timisoarei.
Catedrala Mitropolitana Ortodoxa Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Timisoara
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.