Situati la circa 20 km nord de Ramnicu Valcea, Muntii Coziei strajuiesc intrarea in Defileul Oltului.
Natura a reusit aici o admirabila creatie, imbinand minunata lume a stancilor, padurilor si a faunei.
Frumusetea peisajului, bogatia formelor de viata, au impus includerea acestor munti, alaturi de alte suprafete din vecinatate, in Parcul National Cozia, cu o suprafata de 17100 ha.
In partea de nord se gaseste Tara Lovistei - Terra Loystha, o vasta depresiune incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in vechea tara a lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi. La sud se desparte de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti - un alt colt de tara organizat inca din vechime in cnezatul lui Farcas. La est, versantii abrupti ai Coziei, sunt delimitati de Muscelele Topologului. In vest, limita este data de Defileul Oltului in sectorul Gura Lotrului - Cozia, unul dintre cele mai spectaculoase defilee din tara.
Fata de plaiurile intinse ale depresiunilor inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca zidita din abrupturi marginale cu contraforturi si o multime de turnuri pe margini si in interior.
Existenta izvoarelor minerale a dus la aparitia, inca din secolul al XIX-lea, a statiunilor balneoclimaterice Calimanesti si Caciulata. De asemenea, valoarea manastirilor Cozia, Ostrov, Stanisoara si Turnu vine sa completeze potentialul turistic ridicat al zonei.
Muntii Cozia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Baile Govora
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.